Jdi na obsah Jdi na menu
 


Belaňa tundrová (Nyctea scandiaca)

3. 4. 2011

Sova snežná bola prvý krát zbadaná roku 1758.

Popis: Snežná sova má guľatú hlavu, žlté oči a čierny zobák. Nohy sú silne operené. Jej perie je s tenkými horizontálnimy pruhmi alebo škvrnami. Samice a mláďatá sú výraznejšie než samci. Samci môžu byť takmer čistobiely.

Veľkosť: 51 - 69cm

Samička: cca 66cm

Samec: cca 59cm

 

Hmotnosť:  1,5 - 2 kg

Samička: cca 1700g

Samec: cca 1600g

Sovy snežné sú aktívne počas dňa od úsvitu do súmraku. Robia krátke lety blízko pri zemi. Snežné sovy sú veľmi agresívne, keď bránia svoje hniezdo. Tieto sovy sú denné, no môžu loviť aj v noci. Malú korisť - až do veľkosti mladých zajacov prehĺta v celku. Veľkú korisť unesú a roztrhajú. Mladé kŕmi vykostenými kusmi.

Najčastejšia korisť: myšy, zajace, svište, veveričky, potkany a krtkovia.

Snežné sovy sa môžu dožiť 9,5 roka vo voľnej prírode, v zajatí aj 35 rokov.images.jpeg

k.jpeg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Archiv

Kalendář
<< červen / 2017 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 6438
Měsíc: 34
Den: 8